• Reacties op het werk van Hermine

  “In het Stadshuus in Lochem ontmoetten wij een tijdje geleden Hermine van der Does, gewoon doordat we aan hetzelfde tafeltje zaten. Spontaan vertelde ze over het doorgaan van een voor haar belangrijk nieuw project in glaskunst. Het enthousiasme waarmee ze over haar werk sprak sloeg meteen op ons over. Daar wilden we meer van weten!

  Dat werd de aanleiding tot een bezoek aan haar atelier in Laren, samen met zo’n stuk of acht jaarclubvriendinnen (Utrecht, lichting 1963) en hun partners. Hermine bleek op die groep hetzelfde effect te hebben. Ze vertelde soepel en met humor over allerlei opdrachten en vrije ontwerpen en toonde daarmee een grote variëteit aan werkvormen en stijlen. Wat vooral indruk maakte was de manier waarop zij zich verdiept in de wensen en bedoelingen van de opdrachtgever, hoe ze zich daartoe inleest in voor haar nog niet bekende terreinen en hoe dat leidt tot ontwerpen van heel verschillend karakter. En bijna allemaal even mooi!

  We konden het niet laten om vervolgens even te gaan kijken naar de door Hermine ontworpen glazen ’toegangspoort’ tot ’t Talma in Laren, om dat werk ‘in het echt’ te bewonderen.”

  Anges & Wout Klein, Lochem

  september 2019

 • Reacties op het werk van Hermine

  “Hermine heeft twee glas in lood bovenlichten gemaakt voor onze huiskamer (ca.1997 en in 2007). We zijn er nog dagelijks blij mee. Hermine is een vakkundige en veelzijdige glaskunstenares met creatieve ideeën. De kunstwerken kwamen in nauw overleg met ons tot stand. Ronald, haar partner, is een prima instrumentmaker die de kunstwerken van een mooi passende lijstconstructie voorzag. Van harte aan te bevelen!”

  Jan Mendrik.

 • Reacties op het werk van Hermine

  “Tijdens de renovatie van mijn oude amsterdamse pand (1906) ben ik bijgestaan door Hermine van der Does en Ronald Jonker. De oude glas in lood bovenlichten zijn door hen opnieuw gezet en hersteld. Bovendien waren zij van harte bereid om mee te denken, wat buitengewoon prettig was. Tot slot heeft Hermine voorzet-panelen ontworpen en uitgevoerd voor de benedenverdieping. Daar heb ik dagelijks plezier van! Met veel dank.”

  Ariane Hertzberger

 • Reacties op het werk van Hermine

  “Hermine heeft voor mijn appartement prachtige glazen schuifdeuren ontworpen en gemaakt. De deuren heb ik inmiddels drie jaar, maar nog steeds geniet ik iedere dag van deze vorm van toegepast kunst. De prachtige kleuren, speelse, zachte lichtinval en vormen…Het plezierige van werken met Hermine is dat ze in nauwe samenwerking met mij tot haar resultaat is gekomen. Zo passen de deuren perfect bij de inrichting van mijn appartement”

  Anne-Marie Jansen

 • Reacties op het werk van Hermine

  “Hermine heeft in het door ons ontworpen Kindermuseum van het joods Historisch Museum, prachtige glazen voorzetramen gemaakt naar ontwerp van de kunstenaar Eli Content. Door haar grote technische kennis, haar eigen creatieve achtergrond en haar enthousiasme, was het voor ons en voor de kunstenaar heel prettig om met haar te werken.”

  Monique Rietbroek, ROO Ontwerpers, Amsterdam

 • Reacties op het werk van Hermine

  “De opleiding glazeniers is vanaf augustus 2014 ondergebracht bij het Sint Lukas in Boxtel. Tot die tijd heeft Hermine op uitmuntende wijze de praktijk- en theorielessen verzorgd op Vakschool Schoonhoven, trefwoorden als vakdeskundig, gestructureerd, en didactisch onderlegd zijn bij haar van toepassing, ik wens Hermine namens Vakschool Schoonhoven veel succes in de toekomst”.

  Laurens van Rens.

  Manager cursus en training ROC Zadkine Schoonhoven

 • Reacties op het werk van Hermine

  “Optimisme, schoonheid, klinkende kleuren verwijzen somberheid naar de onderwereld, als je kijkt naar het muzikaal gecomponeerde ‘Glas in Lood’ van Hermine van der Does. Een veelkleurige wingerd die vanuit onze voordeur opbloeit, zich vertakt langs de bovenlichten van de ramen en beeldschoon omlaag wiegt in de glazen deur aan het eind van een blinde muur,
  maken mij iedere dag weer licht en blij. Wie gelooft in lichttherapie zou Hermine’s spel van veelkleurig licht, gevangen in lood zelf moeten ondergaan.
  Je kunt onmiddellijk de zonnebank aan de straat zetten.”

  Lidy van der Spek, Muziekrecensent

  Uit de serie ‘De zevende hemel’ van het Leidsch Dagblad werd Lidy van der Spek gevraagd naar beste boek, film  muziek en kunstwerk. Dit is wat ze antwoordde over ‘Beste Kunstwerk’: ” Dat is het glas in lood-werk van Hermine van der Does. Als je me vijf jaar geleden naar glas in lood had gevraagd dan had ik er weinig over kunnen vertellen. Ik kende de kerkramen, maar ik keek er nooit zo naar. Eigenlijk hield ik er niet zo van. Tot ik op een keer, tijdens een kunstwandeling in Amsterdam-Noord in het atelier van Hermine van der Does terecht kwam. Zij heeft prachtige glaskunstwerken gemaakt. Niet alleen ramen, ze maakt ook schitterende schalen of schermen van glas. Heel modern, soms een beetje art-deco-achtig, poëtisch bijna. Sindsdien kijk ik met heel andere ogen naar glas-in-lood.

 • Reacties op het werk van Hermine

  “Hermine is een enthousiaste, gedreven en talentvolle kunstenares en vakvrouw.
  Zij ontwerpt en maakt in eIgen atelier unieke grote panelen met gekleurd glas,
  maar ook mooie kunstvoorwerpen. Samen met haar man Ronald Jonker heeft zij voor OCLC in 2013 een uniek kunstwerk geplaatst in de centrale hal van ons gerenoveerde bedrijfspand in Leiden. Zij heeft zich ( naast de kleuren van ons bedrijfslogo) laten inspireren door de doelstelling van OCLC om bibliotheken in de wereld met elkaar te verbinden dmv het internet. Zij heeft dit prachtig uitgewerkt in 6 aan elkaar gekoppelde glaspanelen van 2 bij 1 meter waarin reusachtige in elkaar gehaakte paperclips in mozaiekvorm zijn verbeeld.De duizenden kleine strookjes glas, die als een kleurenwaaier geleidelijk verlopen. In slechts 3 maanden van eerste opdracht tot oplevering heeft Hermine een waar kunststukje vertoond. Wij zijn haar daar zeer dankbaar voor, evenals voor de enorm prettige samenwerking en wij bevelen haar van harte aan.”

  Rob Stricker
  Voormalig directeur OCLC EMEA BV

 • Reacties op het werk van Hermine

  Afgelopen weekend stond in het teken van afscheid nemen van onze dominee.
  We hebben haar de door jou vervaardigde schaal cadeau gegeven.
  Deze is met veel vreugde en enthousiasme ontvangen.
  Lyonne is er super blij mee!

  Inge van Baak
  (jeugdouderling PG de Regenboog)

Klik hier om op de mailinglijst te komen